Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

De geschiedenis van het familiebedrijf

familiebedrijf

Vrijwel iedere Nederlander zal wel een Nederlands familiebedrijf kunnen opnoemen. Dit kunnen grote bedrijven zijn, zoals Jumbo of Heineken, maar het kan ook de vader en zoon zijn die samen op de hoek een viskraam zijn begonnen. Hoe dan ook, het hebben van familiebedrijven is ontzettend belangrijk voor zowel de geschiedenis als de economie. Een familiebedrijf trekt namelijk snel mensen aan vanwege haar mooie geschiedenis en aangezien ze vaak al jaren bestaat, is het product dat ze verkoopt meestal ook wel aan te bevelen. Onmisbaar dus, maar wat ís eigenlijk de geschiedenis van het familiebedrijf?

familiebedrijf

Het ontstaan van een familiebedrijf

Eigenlijk is het familiebedrijf een begrip dat in de moderne wereld is doorgedrongen. Het bestaat namelijk al zo lang de mens zich kan herinneren. Denk bijvoorbeeld aan de middeleeuwen, toen een goudsmid zijn beroep doorgaf aan zijn zoon, of de bakker zijn dochter brood leerde bakken. Het beginnen familiebedrijf is dus constant doorgegeven, maar door de jaren heen is dit wel ontwikkeld. Steeds vaker wilden kinderen een andere kant op dan het pad dat hun ouders voor hen hadden klaargelegd. Hierdoor stierven zelfs sommigen beroepen af en toe uit en nam het aantal familiebedrijven uiteindelijk af, wat tot veel teleurstellingen leidde. 

Familiebedrijven in de moderne tijd

Inmiddels worden familiebedrijven steeds populairder. In plaats van schaamte zijn er meer en meer jongeren die graag het bedrijf van hun vader of moeder willen overnemen. Dit zorgt ervoor dat veel bestaande familiebedrijven kunnen blijven bestaan. Ook ontstaan er meer nieuwe familiebedrijven. Inmiddels is 70% van de bedrijven in Nederland (begonnen als) een familiebedrijf, wat gelijk staat aan bijna 300.000 bedrijven. Daarnaast werkt het grootste gedeelte van de medewerkers bij familiebedrijven en worden hier dus ook de meeste producten en diensten geproduceerd. Waarschijnlijk is het grootste gedeelte van wat jij in de kast hebt staan afkomstig van een familiebedrijf.