Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

De samenwerking tussen de mens en een agv

AGV 2

Een agv is een onbemand en zelfrijdend en sturend voertuig wat vooral in de transportwereld veel wordt gebruikt. Denk hierbij aan logistieke werkzaamheden in bijvoorbeeld een magazijn. Wel zijn er vaak ook aparte gevallen, wat lastig is om allemaal als uitzondering te programmeren in een agv. Daarom blijven er ook op de vloer wel nog steeds mensen nodig. Of je deze mensen tussen de agv’s laat lopen/werken of dat je dat gescheiden houdt is aan jezelf de keus.

Een geest op de weg

Als je aan een agv denkt en daarbij aan de transportwereld en dan aan een zelfrijdende vrachtwagen, dan denk je nog iets te ver vooruit. Een agv kan prima op zichzelf rijden en de software is ook dusdanig ontwikkeld dat er eigenlijk geen ongelukken mee gebeuren, maar op de openbare weg zijn er dusdanig veel regels en omstandigheden, dat het erg lastig kan zijn om dit helemaal zelfstandig te laten rijden. Ook heb je niet alleen te maken met het voertuig en bijbehorende verkeersregels, maar ook met overige weggebruikers. Als een andere weggebruiker zich niet aan de regels houdt en een agv is dusdanig ingesteld dat het alle regels volgt, dan kan er dus een ongeluk gebeuren, omdat het niet goed kan anticiperen. Ik sluit het voor de toekomst zeker niet uit, maar voor nu is dat nog iets te vroeg.

Wat kost nou zoiets?

De aanschaf van een agv is niet goedkoop en ook heb je de juiste software nodig. Ook moeten de agv’s goed onderhouden worden, omdat ze lange dagen maken. Maar tegenover staat wel dat je kan besparen op personeelskosten. Als zij het werk overnemen en geen toeslagen hoeven voor onregelmatigheid, weekendwerk of nachtdiensten, dan kan dat ook weer besparen op de lange termijn. Ik denk dat het eerst een flinke investering is, maar dat het geld zich op de lange termijn snel heeft terugverdient.