Zakelijk Blog

Alles over het zakelijk leven!

Een financiering als bedrijf

financiering zakelijke

Dit artikel gaat over financiering als bedrijf. Dat betekent de financiering van zakelijke activiteiten. We kijken naar waarvoor je financiering nodig kan hebben. Of er mogelijkheden binnen het bedrijf bestaan. En tenslotte een overzicht van externe financieringsvormen.

Waarvoor financiering

Er kunnen diverse redenen zijn, waarom je als bedrijf financiering nodig hebt. Het kan zijn dat je werkkapitaal nodig hebt om het bedrijf soepeler te laten draaien. Ook is het mogelijk dat je een bedrijfsmiddel wilt aanschaffen of geld nodig hebt voor de huisvesting. We zullen ons hier met name richten op het investeren in een bedrijfsmiddel, waarvoor je het geld niet op de bank hebt staan. Niet alleen voor externe financiering, maar ook voor jezelf dien een doortimmerd investeringsplan op te stellen.

financiering zakelijke

Mogelijkheden binnen het bedrijf

Alvorens je externe financiering gaat zoeken, zou je kunnen kijken of er mogelijkheden binnen het bedrijf zijn. Voorraad kost geld. Je moet natuurlijk voldoende voorraad aanhouden om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar heb je echt de hoeveelheid nodig, die je nu hebt. Zijn er producten waar geen beweging in zit, die je van de hand kunt doen en toch nog wat geld ervoor ontvangen. Wellicht zijn er mogelijkheden voor beter debiteuren- en crediteurenbeheer. Zijn er fiscale regelingen die je kunt toepassen.

Externe financiering

Als er binnen het bedrijf geen mogelijkheden zijn, dan zal de financiering zakelijke investering buiten het bedrijf moeten zoeken. We noemden al de debiteurenadministratie. Je zou kunnen overwegen factoring toe te passen. Een factoringmaatschappij, dat kan een bank zijn, leent je geld op basis van de inbare facturen. Voor de financiering van een specifiek bedrijfsmiddel wordt vaak leasing toegepast. Voor kleinere bedragen kan wellicht een rekening-courantkrediet een mogelijkheid zijn. Als je bedrijf een pand in eigendom heeft, zou je op basis daarvan een lening kunnen krijgen. Ten slotte noemen we hier crowdfunding. Dit kan niet alleen voor startende, maar ook voor bestaande bedrijven een mogelijkheid zijn. Er zijn nog andere financieringsvormen, maar die zijn minder passend voor een investering in bedrijfsmiddelen.